Koha - avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä

Kansalliskirjasto ja CSC Oy tarjoavat yhteistyössä korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen käyttöön Koha-kirjastojärjestelmän sekä sen tarvitseman palvelinympäristön. Kirjastojärjestelmällä hallitaan kirjaston kokoelmia, ennen kaikkea lainaustoimintaa. 

Kansalliskirjaston Koha-palvelussa edellyttää, että kirjasto käyttää Finnaa asiakkaiden käyttöliittymänä. Samoin on tarkoitus, että luettelointi tapahtuu Melindassa. 

Melindan, Kohan ja Finna muodostavat yhteentoimivan ja standardin kokonaisuuden. Niiden avulla kirjasto voi tarjota asiakkailleen erinomaisen digitaalisen käyttäjäkokemuksen. Se voi myös hallita joustavasti kokoelmiaan ja niiden käyttöä. 


Lisäpalveluna systeeminhoito

Kirjastojärjestelmäpalvelun lisäksi Kansalliskirjasto tarjoaa kirjastoille lisäpalveluna systeeminhoitopalvelua. Siinä Kansalliskirjasto ottaa huolehtiakseen ylläpitoon, raportointiin yms. liittyviä tehtäviä, jotka kirjasto periaatteessa voisi hoitaa itsekin. Systeeminhoitopalvelu keventää kirjaston pääkäyttäjän ja muiden Kohan käyttäjien työtaakkaa. 

Kuka kehittää Kohaa?

Kansalliskirjasto on Koha-ohjelmiston ylläpitäjä ja kehittäjä. Kehitämme Kohaa yhteistyössä asiakaskirjastojen kanssa. Teemme paljon yhteistyötä myös Koha-Suomi Oy:n kanssa, joka tuottaa vastaavia palveluja Suomen Kohaa käyttäville yleisille kirjastoille.

Kehittäminen tapahtuu osana Kohan kansainvälistä kehittäjäyhteisöä. 

CSC vastaa Kohan palvelinalustasta ja siihen liittyvistä palveluista. 

Koha-yhteenliittymä

Kohan käyttäjät muodostavat yhteenliittymän, jolla on yleiskokous, ohjausryhmä, pääkäyttäjäryhmä sekä työryhmiä. Kansalliskirjasto ei ole yhteenliittymän jäsen mutta osallistuu asiantuntijana sen toimintaan. Yhteenliittymä koordinoi kirjastojen yhteistyötä.

Koha-ohjelmisto

Koha on avoimen lähdekoodin järjestelmä.

Lisätietoja