Tietoa tulevista koulutuksista ja kuluvana vuonna jo pidettyjen koulutusten tallenteita ja materiaaleja sekä edellisvuosien koulutusten tallenteita ja materiaaleja löydät Tapahtumat ja koulutukset -sivuston muilta alasivuilta.

Metatietovarantohankkeen koulutuskokonaisuuden keskeisenä tavoitteena on kirjastojen onnistuneen liittymisprosessin mahdollistaminen. Koulutusten avulla metatietovarannolle saadaan osaavat käyttäjät (kuvailijat) ja samalla varmistetaan tietovarannon laadukkuus eli tietovarantoon tallennettavan metatiedon rikkaus ja tarkoituksenmukaisuus. Laadukas tietovaranto takaa loppukäyttäjien tuloksellisen tiedonetsinnän ja siten kirjastoille mahdollisuuden tarjota parempaa asiakaspalvelua.

Melinda-kuvailijan osaamiskartassa on kuvattu perusedellytykset Melindassa kuvailijana toimimiselle. Kuva perustuu nykytilanteeseen Melindassa: mitä osaamista tällä hetkellä tarvitaan.

Melinda-kuvailijan osaamiskartta

Melindassa kuvailemisen perustana ovat kuvailuosaaminen, formaattiosaaminen sekä kirjastossa käytössä olevan luettelointiohjelman ja yhteisten käytäntöjen osaaminen. Kuvailuosaamisella tarkoitetaan kaikkien kirjastoaineistojen kuvailua RDA-kuvailuohjeita ja sisällönkuvailuohjeita noudattaen. Kuvailuosaamiseen sisältyy myös auktoriteettien käytön hallitseminen auktoriteettitietokanta Asterista. Formaattiosaamisella tarkoitetaan Melindassa käytössä olevan MARC 21 -formaatin hallintaa. Luettelointiohjelmista tällä hetkellä Melindassa mukana olevien kirjastojen käytössä ovat korkeakoulukirjastoilla Aleph ja Voyager, yleisillä kirjastoilla Axiell Aurora.

Replikoinnin, eli sen kuinka tietueet siirtyvät paikalliskannan ja Melindan välillä, toimintaperiaatteen ymmärtäminen on tärkeää kaikille Melindassa kuvaileville. Systeeminhoitajilla ja luettelointivastaavilla tulee olla syvällisempää osaamista replikoinnista. Osakohteiden kuvailun periaatteiden tuntemus on tarpeen osakohteita kuvaileville.

Osaamista täydennetään erilaisista tilaisuuksista saatavalla osaamisella. Melindan talonmiehen tuokioita pidetään neljä kertaa vuodessa. Tuokioissa esitellään ajankohtaisia asioita Melinda-kuvailuun liittyen. Osaamista vahvistetaan myös mm. Alephin käytön peruskoulutuksella ja muilla Melindan käyttäjätilaisuuksilla. Kuvailijan tukena on Melinda-wiki, josta löytyy mm. Melindan toimintaohje, johon on koottu Melindan käytännöt sekä linkit kuvailutyöhön tarvittaviin ohjeisiin.

Koulutustarjonta