You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

Julkaisuarkistojärjestelmien käyttöliittymien ja julkaisuarkistoissa julkaistavan aineiston tulee olla EU-direktiivin perusteella saavutettavaa 23.9.2019 alkaen. Saavutettavuusvaatimukset kohdistuvat verkkopalvelun havaittavuuteen, hallittavuuteen, ymmärrettävyyteen ja toimintavarmuuteen/lujatekoisuuteen. Vaatimukset koskevat sekä verkkosivustoa että sinne ladattua aineistoa, kuten esimerkiksi PDF-tiedostoja.

Julkaisuarkiston käyttöliittymän saavutettavuudesta vastaa Kansalliskirjaston Julkaisemisen palvelut. Julkaisuarkistoon talletettavan aineiston saavutettavuus on asiakasorganisaation vastuulla, ja se tulee ottaa huomioon muun muassa dokumenttipohjia laatiessa ja aineiston tuottajille suunnatussa ohjeistuksessa. Tälle sivulle on kerätty joitakin hyödyllisiä aiheeseen liittyviä linkkejä.

Tiedostojen saavutettavuus

Celia on koonnut saavutettavasti.fi-sivustolleen  kattavan ja selkeän tietopaketin saavutettavuudesta sekä ohjeita sen toteuttamiseksi. Käytännössä tiedostojen saavutettavuus aikaansaadaan käyttämällä Wordissa (tai Libre-/OpenOffice-ohjelmassa) tiedostoa laatiessa tyylejä. Jos näin tehty tiedosto halutaan muokata PDF-muotoon, se tehdään tallentamalla tiedosto PDF-muodossa. Yksityiskohtaiset Celian laatimat ohjeet löytyvät täältä, ja niitä kannattaa hyödyntää aineiston saavutettavuusvaatimuksien toteuttamisessa.

Celian ohjeistuksen mukaan tyylien kuten otsikoiden käyttämisen lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös kirjasintyyppin saavutettavuuteen. Kuviin on lisättävä vaihtoehtoinen teksti, linkkitekstit laadittava selkeästi, ja dokumentin viimeistelyvaiheessa on huolehdittava dokumentin kielen ja tiedoston nimen merkitsemisestä dokumentin ominaisuuksiin.  Kaikkeen tähän löytyy ohjeet Celian sivuilta, joilla on ohjeistus myös Word-dokumentin muodossa.

Valmiin Word-tiedoston saavutettavuuden voi tarkistaa Wordin omalla toiminnallisuudella. PDF-tiedoston saavutettavuuden tarkistaminen onnistuu esimerkiksi PAC- tai PAVE-ohjelmalla.

Ree_komm: Tähän tarvittaisiin vielä jokin tekstikappale, ehkä vielä painotus siitä, että dokkarit on asiakkaan vastuulla tms. Nyt tuntuu loppuvan kuin kanan lento (ja jää ehkä vähän viimeisenä soimaan se, että Kansalliskirjasto käski tekemään näin, mikä ei siis ollut tarkoitus. Samun huomio, että eivät siirrä vastuuta meidän ohjeistukseen pelkästään, vaan että tuo ohje voisi toimia yleisluontoisena ohjeena, siihen suuntaan olisi hyvä tämä ohje ehkä lopettaa. /Ree_komm

Linkkejä

Celia

Saavutettavasti.fi

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (Finlex)



  • No labels