Kuvailustandardiryhmän kokous

Aika

klo 14.15-16.00

Paikka 

Zoom-etäyhteys kokouskutsussa

Osallistujat

Osallistujat

Marja-Liisa Seppälä, Kansalliskirjasto (PJ)
Mervi Kivirinta, Diak
Maria Kovero, Helsingin yliopisto
Hannu Markkanen, Jyväskylän yliopisto
Saijamari Pakkala, Tampereen kaupunginkirjasto
Minna Kantanen, Kansalliskirjasto
Anna Tuominen, Kansalliskirjasto (sihteeri)
Marjut Puominen, Helsingin kaupunginkirjasto
Eeva Klinga-Hyöty, Haaga-Helia

Poissa

-

Käsitellyt asiat

Kuulumisia:

  •  LIKI-ryhmän ensimmäinen kokous on tällä viikolla.
  • AMK -kirjastojen työryhmän laatima uudistettu Metatiedon mestariksi -verkkokurssi on auki ja saanut jo paljon latauskertoja, hyvä vastaanotto siis.
    Kuvailukoulutusverkoston järjestäytyminen on vielä meneillään, tästä lisää uutisia myöhemmin (toukokuussa pidettävän järjestäytymiskokouksen jälkeen). Osallistujia ei vielä ole löytynyt tarpeeksi. 

Tulevia: 

  • Tarkastelussa Kuvailun Tiedotuspäivän ohjelma
    Viime kokouksessamme Kustin mahdolliseksi ohjelmaehdotukseksi mietitty  esittely Jyväskylän tekoälykokeilusta voisi olla ehdotuksena ensi vuoden tiedotuspäivään. Silloin kokeilusta on sitten jo lisää kerrottavaa eli näin parempi.

Työstettyjä: 

  • Uudistuneesta RDA:sta puuttuvien linjausten täydentäminen. Jatkettiin manifestaation nimekkeisiin liittyvien kysymysten parissa ja keskusteltiin mm. "huomautus nimekkeestä" -tapauksista (huomautus vs. varianttinimeke). Käytiin läpi RDA:n tarjoamia vaihtoehtoja ja ehdollisia vaihtoehtoja ja pohdittiin esimerkkitapauksia (esim. vanhat, fraktuuralla kirjoitetut nimekkeet, hyvin pitkät vanhojen julkaisujen ja lehtien nimekkeet / lyhennetty nimeke, sarjojen jne. osat vs. yhteisnimeke, kartan mittakaava nimekkeessä sekä musiikkiaineistoihin liittyvät kysymykset, joihin ohjenuoraa haettiin Muusan ohjeista.) 
  • RDA/BIBFRAME/BFFI-mappausten läpikäynti: tarkasteltiin tähän mennessä valmistunutta sekä muutamia havaittuja ongelmakohtia / puutteita BIBFRAMEssa (mm. teokseen liittyvä manifestaatio, erilaiset varianttihakutiedot, kokoelma). Yleisesti mäppäys on osoittautunut onnistuneen aivan hyvin, vaikka aina ei päästäkään niin tarkalle tasolle kuin haluttaisiin. 
  • No labels