KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS 20.12.2016 


Aika: 20.12.2016  klo 14-16
Paikka: ACP-kokous
Läsnä:  Anne Andersson (Åbo Akademis Bibliotek), Ville Huhtala (Helsingin yliopiston kirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen, puheenjohtaja  (Varastokirjasto), Mervi Kiviranta (Diakin kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston oppimiskeskus),  Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto), Kukka-Maritta Taskinen (Savonia-amk), Jaana Uurasjärvi, sihteeri (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto) 
Kutsuttuna asiantuntijana: Anneli Renfors (BTJ)
Poissa: Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto)
 

Pöytäkirja


1.Edellisen kokouksen pöytäkirja

Hyväksyttiin.

2. Ilmoitusasiat

Kuvailusääntöpalvelun tämän vuoden RDA-verkkokoulutusten ja RDA-kyselytuntien diat ja tallenteet löytyvät Kuvailusääntöpalvelun Tapahtumat ja tilaisuudet -sivulta: https://www.kiwi.fi/x/XAGjAg  

RDA Toolkit uudistuu vuonna 2018. Uudistuksessa mm. RDA:n rakenne muuttuu ja ohjeet aggregaattien (koosteiden) kuvailusta ja auktorisoitujen hakutietojen muodostamisesta päivittyvät. Tiedote uudistusprosessista RDA Toolkitissa: http://www.rdatoolkit.org/blog/3RProject   Uudistuksen vuoksi RDA Toolkit päivittyy vuosina 2017-2018 vain 3 kertaa vuodessa.

Kuvailutyöryhmien puheenjohtajat pitivät kokouksen 2.12. yhdessä Kansalliskirjaston tietojärjestelmäpäällikkö Nina Hyvösen kanssa. Yhteiskokouksia ajankohtaisista kuvailuaiheista on pidetty jo muutaman vuoden ajan. Jatkossa on tarkoitus julkaista näiden kokousten pöytäkirjat linkattuina kuvailuryhmien sivulle.

3. RDA-verkkokoulutusten aiheita

Kuvailusääntöpalvelussa laaditaan parhaillaan vuoden 2017 viestintäaikataulua ja suunnitellaan RDA-koulutustilaisuuksia

Mietittiin RDA-verkkokoulutusten aiheita ja todettiin, että koulutukset ovat tärkeitä ja puoltavat paikkansa. Toivottiin että jatkossakin pidetään sekä koulutustilaisuuksia  että kyselytunteja.

On ehdotettu seuraavia aiheita

- tekijyys (taidejäljenteissä, selkoaineistoissa, musiikissa, sarja-aineistossa, ekspressio vs. teos)
- audiovisuaalinen aineisto 
- moniviestimet
- kokoelmien kuvailu
- kokousjulkaisujen kuvailu
- RDA-Toolkitin esittely ja erityisesti kuinka se linkittyy MARC-formaattiin.
Toivottiin, että koulutuksissa ei pelkästään puhuttaisi RDA-kielellä asioista vaan myös MARC-kentät huomioitaisiin. MARC-formaatti on kuitenkin vielä metatiedon tuottajien työkalu.

 Aihe-ehdotukset ja kysymykset voi lähettää osoitteeseen kuvailusaannot-posti [at] helsinki.fi.

 

4. KITT 2017 -käsikirjan teksti alkuperäisluetteloitujen tietueiden tilastointimuutoksesta

KITT2-tilastoinnin muutos otetaan käyttöön 1.1.2017 alkavasta tilastointikaudesta, jolloin myös 579-kentän käytöstä luovutaan.

Vuoden 2017 alusta alkuperäisluetteloitujen tietueiden määrä aletaan laskea kentän 579 ‡a osakentän (= ‡a XLUETTELOITU) sijasta kentän 040 ‡a-osakentästä

KUMEA päivittää 040-kentän ohjeistusta: MARC 21 -sovellusohje (RDA), RDA-kuvailuohje painetulle monografialle, RDA-kuvailuohje musiikkiaineistolle, Melindan toimintaohje, MARC 21 -formaatin suomennos ja RDA- tallennusalustat (Melinda).

Melindan verkossa oleva tilastointiohjelma http://linda.linneanet.fi/tilastot/ on myös päivitettävänä. 


5. Voyager-päivitys versiosta  8.1.1  versioon 9.2.1

 Ohjeistusta ja tietoa löytyy täältä: https://www.kiwi.fi/x/VYU4

 Voyager-päivityksen myötä tuleviin uusiin piirteisiin voi tutustua Ex Libriksen toimittamien dokumenttien kautta Voyagerin dokumentaatio

Voyager versiotestauksen yhteenvetoa on Kumean testisivulla, jota vielä päivitetään ja jota voi kommentoida.


6. Kirjastojen kysymyksiä

1) Kysymys: Miten merkitään valtionhallinnon hierarkinen suhde poimitussa tietueessa, miten valtio tallennetaan 110‡a  tai 710‡a -osakenttään poimitussa tietueessa? Jätetäänkö poimitun tietueen muotoon vai käännetäänkö? Useissa kirjastoissamme on käytetty perinteisesti julkaisun kielen mukaista muotoa.

 Vastaus:  Virallisissa yhteisön nimissä maan nimestä käytetään Suomessa joko suomen- tai ruotsinkielistä nimimuotoa.  Ohjelmallisesti ajettavien tietueiden (esim. e-aineisto) kenttiä ei tarvitse muuttaa. Yksittäin luotujen tietueiden (poimitut tietueet esim. BookWheren kautta tai alkuperäisluetteloidut) hakutiedot muokataan tarvittaessa. 

2) Kysymys: Miksi suomeksi vaaditaan tarkkoja tietoja kentässä 506, mutta englanniksi riittää: ‡f Online access with authorization ‡2 star? (Käyttöoikeuksien metatieto-ohjeeseen liittyen)

Vastaus: Kentässä ei ole annettu pääsyrajoituksia englannin kielellä. Osakentässä ‡f on pääsyrajoitus standarditerminologialla, joka sattuu tässä tapauksessa olemaan englannin kieli. ‡f-osakenttä on koneluettava ja sitä ei ole tarkoitettu asiakasnäyttöihin. Standarditeminologia ja sen koodit kerrotaan MARC-formaatin sivulla http://www.loc.gov/standards/sourcelist/access-restriction.html

3) Kysymys: Kirjataanko kokoomanimekkeettömän musiikkiteosten koosteen 245-kenttään tosiaan kaikki teokset, jos niitä on runsaasti?

MusaMelinda-työryhmän vastaus: Koosteen ensisijaiseksi tiedonlähteeksi valitaan se lähde, mistä mahdollinen kokoava nimeke löytyy (esim. äänitteen selkämys). Ellei kokoavaa nimekettä löydy, luetellaan kaikki teokset. Kysytään mahdollista teosten lukumäärän rajausta vielä Kumea-työryhmältä.

KUMEAn vastaus: Tarkkaa nimekkeiden lukumäärää ei voida määritellä, vaan asia ratkaistaan tapauskohtaisesti. Pitkää nimekettä voi lyhentää RDA:n kohdan 2.3.1.4 mukaisesti käyttämällä kolmea pistettä. Kohdassa 2.4.2.9 on ohjeet sepitetyn nimekkeen muodostamiseksi, jota kylläkään linjauksessa ei yleensä suositella. Luumu ja MusaMelinda voisivat tehdä mahdollisen linjauksen musiikkiaineiston kokoomanimekkeettömiä teoksia varten. Kirja-aineistossa hyvin laajat koosteet ilman kokoavaa nimekettä ovat harvinaisia.

4) Kysymys: 

Digiarkistoon vievät linkit (kuten tämä: http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/titles/0426-2581 ) vievät tiedonhakijan useasti tämän tekstin äärelle:

Valitsemallasi vuotena tällä nimekkeellä ei ole ilmestynyt numeroita tai sinulla ei ole oikeuksia lukea niitä.

Teksti on tyrmäävä ja hämmentävä, eikä ohjaa asiakasta mitenkään eteenpäin. Voisiko ajatella että sitä täydennettäisiin jotenkin, esim. täältä http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/search löytyvällä tekstillä:

Vuoteen 1910 asti digitoidut aikakauslehdet ovat verkossa vapaasti käytettävissä. Tätä uudemmat aikakauslehdet ovat käytettävissä kaikissa Suomen vapaakappalekirjastoissa.

Vastaus: Kysymys on välitetty eteenpäin Mikkelin digiarkiston henkilöille.


7. Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 16.00

Seuraavat kokoukset

17.1.2017  klo 10-12 ACP-kokous

1.2.2017 klo 10.15-16, Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone (Yliopistonkatu 1, Helsinki)



  • No labels