KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 3.4.2024 klo 09.15-12.00
Paikka: 
Kumean Zoom-kokoushuone
Paikalla: 
Martin Engberg (Kansalliskirjasto), Anne Holappa (HUMAK), Katja Hyvärinen (Itä-Suomen yliopiston kirjasto), Katriina Jylhä (Vaasan kaupunginkirjasto), Sirpa Korhonen-Ritanen (Varastokirjasto), Jarmo Louet (Jyväskylän kaupunginkirjasto), Risto Mikkonen (Kansalliskirjasto), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto), Anna Viitanen (Turun kaupunginkirjasto) ja Irina Vikman (Hämeen ammattikorkeakoulun kirjasto) 
Kutsuttuina asiantuntijoina:
Serafia Kari (Kansalliskirjasto), Petra Peltokangas (Kirjastopalvelu), Heidi Ronkainen (Kansalliskirjasto)
Poissa: 
Pia Backman (Åbo Akademis Bibliotek), Ville Huhtala (Helsingin yliopiston kirjasto), Minttu Hurme (Kansalliskirjasto), Henriikka Kokki (Celia), Anneli Renfors (Kansalliskirjasto)

1. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Hyväksyttiin edellisen kokouksen (20.3.2024) pöytäkirja.

2. Ilmoitusasiat

Tulevat tapahtumat - lisätietoja

  • Talonmiehen tuokio (42); 23.5.2024 klo 13-14:30
  • Kuvailun tiedotuspäivä alustavasti 29.5.2024 klo 10-15.30

3. MARC 21 -formaatti ja RDA-sovellusohje

3.1 Roolitermi "kannen tekijä" 

Keskusteltiin kannen tekijän merkitsemisestä kuvailutietoihin. Kumea totesi aiemmin (pöytäkirja 7.2.2024), että kannen tekijää ei merkitä, mutta asia on noussut uudestaan esiin. Kumea palaa asiaan, jos käytäntö muuttuu.

3.2 MARC-kentän 586 ohjeet 

Täydennetty kentän 586 ohjeistusta:

586 - Huomautus palkinnosta 

Kenttään lisätään tietoja erilaisista palkinnoista. Kansallisbibliografia on merkinnyt vuodesta 2009 lähtien tärkeimmät suomalaiset kirjallisuuspalkinnot tähän kenttään. Linkki Metatietosanastoon

Esimerkki
586 ## ‡a Finlandia-palkinto, 2009
586 ## ‡a Pulitzer-palkinto, 2020
586 ## ‡a Academy Awards, paras elokuva, 1939

3.3 366 - Kaupallinen saatavuus (T) osakentät $e ja $g + 263 - Arvioitu julkaisuaika (ET) 

Lisätty sovellusohjeeseen esimerkki kenttään 366:

Esimerkki
366 ## ‡e Loppuunmyyty ‡g vvvvkkpp
Tieto pitää poistaa, mikäli aineistosta on otettu uusi muuttumaton painos samalla ISBN-tunnuksella.

Esimerkki lisätään myös MARC 21 -formaattiin.


Kentän 263 huomautusta korjattiin:

Kenttä 263 on käytössä Fennican ennakkotietueissa. Kenttää voidaan käyttää myös muiden kirjastojen hankintatietueissa.
Kenttä on muotoa vvvvkk, esim. 263 ## ‡a 202812
Kenttä poistetaan, kun aineisto on ilmestynyt ja tietueessa on päivitetty 264-kenttä.

3.4 Syntymävuodet sovellusohjeessa 

Keskusteltiin syntymävuosien merkitsemisestä sovellusohjeen esimerkkeihin. Syntymävuodet voidaan merkitä, koska toimijat on auktorisoitu julkisista lähteistä löytyneillä tiedoilla tai toimijalta on saatu lupa syntymävuoden käyttöön.

3.5 Kentän 246 $i -fraasi 

Korjattu sarja-aineiston ohjetta kentän 246 kohdallla:

”Verkkoaineisto: Jos aineistoa tarjoavan palvelun antama nimeke poikkeaa aineistoon merkitystä nimekkeestä ja palveluntarjoajan nimeke katsotaan tärkeäksi, se voidaan merkitä varianttinimekkeenä joko ilman selitystä tai selityksen kanssa: 

246 1# $i Palvelussa myös nimellä: $a <Nimeke>
246 1# $a <Nimeke>”

Korvataan fraasi "Palvelussa myös nimellä" fraasilla "Tunnetaan myös nimellä:"

246 1# $i Tunnetaan myös nimellä: $a <Nimeke>

4. AV-aineistotyöryhmä 

Videotallenteet-ohjeeseen on muokattu kentän 347 ohjeistusta. Kenttää käytetään siinä tapauksessa, että tallenteen aluekoodi on muu kuin 2 tai 0 (jolloin Suomessa tarvitaan muokattu soitin levyn käyttämiseen).

Esimerkki

347 ## ‡a videotiedosto ‡b Blu-ray ‡e alue 4

5. Metatietosanaston kehittäminen

5.1  Julkaisuun liittyy digitaalisia aineistoja 

Korvattiin fraasi "Julkaisuun liittyy digitaalisia aineistoja, jotka ovat käytettävissä mobiililaitteeseen ladattavan sovelluksen avulla." fraasilla "Julkaisuun liittyy digitaalisia aineistoja.", koska lyhyt fraasi on monikäyttöisempi.

Päätettiin samalla poistaa fraasi "Julkaisussa qr-koodi" Metatietosanastosta.

5.2 546 |a Kiinaksi; |b yksinkertaistetut merkit? (Metatietosanastoon?) 

Ei lisätä Metatietosanastoon ehdotettuja termejä "yksinkertaistetut merkit" ja "perinteiset merkit".

Tieto merkitään kenttään 546:

546 ## ‡a Kiinaksi; ‡b yksinkertaistetut merkit

6. Kirjastojen kysymyksiä

1) Kysymys: Rinnakkaisnimekkeiden määrä

Meille on hankittu ja lahjoitettu kirjastoon palapelejä ja niissä on tullut vastaan sellaista että pelin nimi on useammalla eri kielellä merkattu. Jos olen oikein ymmärtänyt niin ne merkittäisiin rinnakkaisnimekkeenä 245-kentän b-osakenttään ja sitten 246-kenttään erikseen ja olen tehnyt niin nyt muutaman sellaisen kanssa joissa on ollut muutamalla eri kielellä ne nimet. Nyt tuli kuitenkin vastaan tapaus jossa on yhdeksällä eri kielellä tuo nimi niin pitääkö noista kaikista laittaa 245-kenttään nimi vai riittäisikö vain yksi tai kaksi kieltä (esim. englanti ja ruotsi kun tässä tapauksessa nuo molemmat ovat kielien mukana)? Sinällään mua ei haittaisi kirjoitella niitä esim. 246-kenttään jotenkin että niilläkin voisi hakea, mutta yksi palapelejä harrastava asiakas siitä kommentoi että siitä nimestä ei käy ilmi että kyseessä on palapeli ja että se on vähän sekavan näköinen kun siinä on eri kielillä niitä monta peräkkäin. Ohjeistin toki häntä asiasanahakuun mutta se on totta että se päänimeke on vähän sekavan näköinen jos siinä on niitä rinnakkaisnimekkeitä kovin paljon. En ainakaan äkkiseltään löytänyt ohjeistusta niiden määrän suhteen niin ajattelin varmistaa vaan asiaa.

VASTAUS 

Rinnakkainen päänimeke on lisäydinelementti, eli perustasolla pakollinen. Aineistosta ei voi valita vain osaa rinnakkaisnimekkeistä, vaan jos ne merkitään, on merkittävä kaikki. 

Ydintasolla rinnakkaisnimekettä ei tarvitse merkitä, mutta jos kuvaillaan Melindaan ydintasolla, on muistettava että Marc 21 -tasokoodin on oltava 7.

2) Kysymys: Tuottajatietojen merkitseminen elokuvien kuvailussa

Miten kirjataan 245c-kenttään, jos elokuvan jokainen tuottaja esitetään loppu- tai alkuteksteissä yksitellen, ja jokaisen funktio on ilmoitettu nimen edessä. Esimerkiksi (Trafficked, 5709165536922): produced by Conroy Kanter, produced by Siddarth Kara, produced by Vicente Aldape”. Siis tuo “produced by” toistuu. Onko ok, kun en ole jäljentänyt tietoa niin kuin lähteessä, vaan jättänyt sen (produced by) kaikista jälkimmäisistä: ” produced by Conroy Kanter, Siddharth Kara, Vicente Aldape”. Samaan toistoon törmää tuotantoyhtiöiden kanssa.

VASTAUS 

Liikkuva kuva poikkeaa painetusta aineistosta sen suhteen, paljonko tekstiä katsojalle pystytään kerralla näyttämään. Filmissä ei ole nimiösivua vastaavaa tiedonlähdettä. Koska kuvat filmillä vaihtuvat, samaa tietoa on toistettava filmillä että yhteys tekijöiden ja roolin välillä säilyy. Myös Kirjastopalvelun kuvailussa on siksi käytäntönä merkitä elokuvissa moneen kertaan toistuva ”produced by” -tieto vain kerran.

7. Seuraava kokous

17.4.2024 klo 9.15-12.00, etäkokous Kumean Zoom-kokoushuone








  • No labels