Luonnos uudelsi ohjeeksi kenttään 020, muokattu kentän tekstistä RDA-sovelluoppaassa.

  • uudet tekstit sinisellä
  • viimeiset korjaukset punaisella

Uusi ohje otetaan käyttöön vuoden vaihteessa (2022/2023), tarkemmasta ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.


020 - ISBN-tunnus, International Standard Book Number (T) (ohje päivitetty X/2022)


Sidosasuja kuvailevat termit on korvattu kansityyppejä kuvailevilla termeillä bibliografisessa kuvailussa 1.11.2021 alkaen.

Kansityyppitermit löytyvät Metatietosanastosta listasta sidostyyppi.

Jos sekä osakenttä ‡a että ‡z puuttuvat, pelkkää kansityyppiä ei merkitä.


Ydinelementti ; Manifestaatio ; RDA 2.15 Manifestaation tunniste

(info) Jos suomalaisiin ISBN-tunnuksiin liittyy epäselvyyksiä, ota yhteyttä Suomen ISBN-keskukseen: isbn-keskus (at) helsinki.fi.

Sarja-aineiston tietueessa ei saa olla kenttää/kenttiä 020. Jos päivittyvässä aineistossa on ISBN-tunnus, se merkitään kenttään 020. Vastaavasti monografiatietueessa ei saa olla kenttää 022.

Osakentät

‡a - Pelkkä tunnus merkitään väliviivoineen, mikäli mahdollista tai ilman väliviivoja, mutta ilman kirjainyhdistelmää "ISBN" osakenttään ‡a. Mikäli ISBN-tunnuksen tarkistusmerkki on 'X', käytetään isoa X-kirjainta.
Joissakin kirjastojärjestelmissä on ISBN-tunnuksen oikeellisuustarkistus.

Joskus julkaisulla on kaksi ISBN-tunnusta siksi, että sillä on kaksi kustantajaa, jotka molemmat ovat antaneet julkaisulle ISBN:n. Tällaisessa tapauksessa molemmat tunnukset merkitään samaan tietueeseen toistamalla kenttä 020. Osakenttään ‡q merkitään tunnuksen antaneen kustantajan nimi.

‡q - osakentässä ‡a olevaa ISBN:ää tarkentavat tiedot kustantajasta, osamerkinnöistä tai kansityypistä merkitään tänne. Samaan ISBN-tunnukseen liittyvät useat osakenttään ‡a viittaavat tiedot merkitään kukin omaan ‡q-osakenttään. Osakentän termit merkitään kuvailukielellä, kokonaisina sanoina. Termejä löytyy Metatietosanastosta: sidostyyppi ja digitaalisen aineiston koodausmuoto.

Osakenttä ‡q tarkentaa aina osakentässä ‡a tai ‡z olevaa tietoa, siksi pelkkää osakenttää ‡q ei voi tallentaa. Jos sekä osakenttä ‡a että ‡z puuttuvat, kansityyppiä ei merkitä ollenkaan. Näissä tapauksissa voidaan merkitä sidostyyppi kenttään 563 (Huomautus sidoksesta). Kenttää 563 käytetään sidostyypin merkitsemiseen toistaiseksi, kunnes saadaan käyttöön kenttä 340‡l. Aineistokohtaisesti kansityypin voi merkitä tarkenteena osakenttään ‡q myös muihin tunnistenumerokenttiin. Esimerkiksi Fennica-kuvailussa ISBN:ttömille julkaisuille merkitään kenttä 015 (Kansallisbibliografiatunnus), jonne tallennetaan myös kansityyppi osakentttään ‡q.

‡c - Jos hinta halutaan merkitä, käytetään valuuttojen virallisia lyhenteitä. Euro merkitään lyhenteellä "EUR". Saatavuus erotetaan hinnasta pilkulla. Poimittujen tietueiden hintatietoja ei tarvitse muuttaa eikä poistaa. Kauppahinnalle on myös olemassa oma kenttä 365, jonka käytöstä ei toistaiseksi ole suositusta.

‡z - Virheellinen ISBN-tunnus merkitään osakenttään ‡z. Ei merkintää "virh."/"virheellinen" tunnuksen perään!
Jos julkaisussa on ISBN-tunnus ilman väliviivoja, tunnusta ei merkitä osakenttään ‡z, vaan osakenttään ‡a (kuvailija lisää väliviivat, mikäli se on mahdollista).
Jos julkaisussa on virheellisesti väliviivoitettu ISBN, sitä ei merkitä osakenttään ‡z, vaan osakenttään ‡a (kuvailija korjaa väliviivat).
Muodollisesti virheellinen ISBN merkitään samaan 020-kenttään kuin oikea ISBN (020 ‡z).
Jos ISBN kuuluu toiselle julkaisulle, se merkitään uuteen 020-kenttään osakenttään ‡z.

Osakenttien järjestys ‡a ‡q ‡z ‡c.
Jos ei ole osakenttä ‡a, osakenttien järjestys ‡z ‡q ‡c.
Osakenttää ‡q käytetään vain osakenttien ‡a tai ‡z jälkeen.
Osakentän ‡c voi tallentaa myös vaikka muita osakenttiä ei ole.

ESIMERKKI
020 ## ‡a 978-951-29-7921-9 ‡q osa 2 ‡q kovakantinen

020 ## ‡a 978-952-5818-36-9 ‡q Musta taide ‡q kovakantinen

020 ## ‡a 978-951-1-27641-8 ‡q EPUB
020 ## ‡a 978-952-68538-8-8 ‡q PDF

020 ‡a 978-951-37-7975-7 ‡q nide I ‡q kovakantinen
020 ‡a 978-951-37-7977-1 ‡q kokonaisuus
Jos moniosaisessa teoksessa on sekä osan että kokonaisuuden ISBN, osan ISBN merkitään ensimmäiseksi

020 ‡a 978-952-333-009-2 ‡q Förlaget ‡q kovakantinen
020 ‡a 978-91-502-2193-0 ‡q Berghs ‡q kovakantinen
Julkaisulla on kaksi kustantajaa

020 ‡a 951-861-386-9 ‡q kovakantinen ‡z 951-861-384-2

Miten toimitaan kun julkaisussa on useita ISBN-tunnuksia?

Suomalaisten kirjastojen linjauksen mukaan kuvailtavan manifestaation ISBN-tunnus merkitään ensimmäiseksi.

Sekä 10- että 13-merkkinen ISBN-tunnus tallennetaan, jos ne löytyvät julkaisusta. 13-numeroinen tunnus merkitään ensin.
Jos kirja on ilmestynyt aiemmin10-numeroisella tunnuksella ja siitä on otettu uusi lisäpainos, joka on saanut vain 13-numeroisen tunnuksen, kirjastoissa ei tarvitse tarkistaa, onko kyseessä sama manifestaatio, vaan 13-numeroisen tunnuksen voi lisätä aiemman tietueen 020-kenttään.
BookWhere-poiminnan yhteydessä tulevat 13-numeroiset ISBN-tunnukset kannattaa säilyttää. OCLC on konvertoinut kaikki vanhat ISBN:t 13-numeroisiksi, jotta tietueet löytyisivät.

Julkaisuissa on usein ISBN-tunnuksia, jotka kuuluvat kuvailun kohteen muille ilmiasuille, kuten esimerkiksi verkkoversioille. Muut ilmiasut kuvaillaan erikseen ja niiden ISBN-tunnukset voidaan merkitä 776-kenttään (esimerkiksi painetun version tietueeseen verkkoaineiston tunnus ja painetun version tunnus verkkoaineiston tietueeseen). Ulkomailta poimituissa tietueissa verkkoversion ISBN on usein myös painetun version tietueen 020-kentässä joko osakentässä $a tai $z, toisen ilmiasun ISBN-tunnukset siirretään 776-kenttään.

Milloin tehdään uusi kuvailu Melinda-metatietovarannossa?

Uusi kuvailu tehdään, kun kuvailtavana on uusi teos, uudistettu painos tai uusi manifestaatio eli yleensä aina kun julkaisun ISBN-tunnus on muuttunut. 

Kun julkaisun kustantaja vaihtuu, tehdään uusi kuvailu. Jos uudella manifestaatiolla on sama ISBN-tunnus kuin aiemmalla manifestaatiolla, merkitään aiemman manifestaation ISBN virheelliseksi osakenttään 020‡z. Kotimaisessa aineistossa pyydä uudelle manifestaatiolle uusi ISBN Suomen ISBN-keskuksesta: isbn-keskus (at) helsinki.fi. Tapauksissa, joissa kustantaja on sulautunut toiseen kustantajaan tai kustantajan nimi on vaihtunut, mutta julkaisun ISBN on pysynyt samana, merkitään ensisijaisessa tiedonlähteessä oleva kustantaja mukaan lisäpainoshuomautukseen oikeaksi kustantajaksi. Ks. lisää kentän 500 ohjeista

Uudet painokset

Uusi painos kuvaillaan uuteen tietueeseen, koska painostieto ja tieto nimetystä uudistetusta painoksesta ovat manifestaation ydinelementtejä - RDA 2.5 Painostiedot

Jos uudistettu painos ilmestyy aiemman painoksen ISBN-tunnuksella, merkitään aiemman painoksen ISBN virheelliseksi osakenttään 020‡z. Kotimaisessa aineistossa pyydä uudelle manifestaatiolle uusi ISBN Suomen ISBN-keskuksesta: isbn-keskus (at) helsinki.fi.

Lisäpainokset

RDA - Muuttumattomat lisäpainokset RDA 2.5.6.3

Jos julkaisun myöhempi muuttumaton lisäpainos ilmestyy ISBN-numerollisena ja alkuperäisestä tietueesta puuttuu ISBN, niin lisäpainoksen ISBN merkitään alkuperäisen tietueen 020-kenttään ja ISBN-numeron perään osakenttään ‡q tieto siitä, minkä painoksen ISBN on kyseessä.

SKL: Huomautus muuttamattomista lisäpainoksista merkitään Melinda-tietovarannossa kenttään 500.

Huomautukseen lisätään etuteksti 'Lisäpainokset:'.

ESIMERKKI

500 ## ‡a Lisäpainokset: Lisäpainos 2010.

Ks. lisää kentän 500 ohjeista

Tarvepainatteet

Tarvepainatteet kuvaillaan alkuperäisen julkaisun kanssa samaan tietueeseen, jos niillä on sama ISBN. Jos tarvepainatteella on oma ISBN, se kuvaillaan uuteen tietueeseen.

Eri kansityypit

Eri kansityypit kotimaisessa aineistossa

Kotimaisessa aineistossa Melinda-kuvailussa noudatetaan Fennica-kuvailun käytäntöä, jossa jokainen kansityyppi kuvaillaan erikseen. Poikkeuksena on tapaus, kun julkaisun kova- ja pehmeäkantisen versio ilmestyvät samaan aikaan ja molempien ISBN-tunnukset on merkitty julkaisuihin. Silloin kova- ja pehmeäkantinen versio voidaan kuvailla samaan tietueeseen. Jos paikalliskannoissa tehdään Melinda-kuvailusta poikkeavia ratkaisuja, näitä tietueita ei saa viedä Melindaan.

+ESIMERKKI yhteenkuvailusta 005471044, olisiko tuoreempaa esimerkkiä? (warning)

Eri kansityypit ulkomaisessa aineistossa

Ulkomainen aineisto kuvaillaan useimmiten hyödyntämällä tietuepoimintaa. Poimituissa tietueissa voidaan noudattaa niiden kuvailuratkaisuja ja hyväksyä kova- ja pehmeäkantisen version kuvailu samaan tietueeseen.

Verkkoaineistojen erilaiset tiedostomuodot

Kotimaiset verkkoaineistot

Kotimaisessa verkkoaineistossa eri tiedostomuodot kuvaillaan Melindaan erikseen. Jos paikalliskannoissa tehdään Melinda-kuvailusta poikkeavia ratkaisuja, näitä tietueita ei saa viedä Melindaan.

Ulkomainen verkkoaineisto

Ulkomainen aineisto kuvaillaan useimmiten hyödyntämällä tietuepoimintaa. Poimituissa tietueissa voidaan noudattaa niiden kuvailuratkaisuja ja hyväksyä verkkoaineistojen eri tiedostomuotojen kuvailu samaan tietueeseen.




  • No labels